Borgholms cityförenings artikel

http://www.handlaiborgholm.nu/index.php?placid=6&template=4&parent=0

Julmarknad på Borgholms slott

Publicerad: 9 december 2011

 

Julmarknad slottet 2009

 

Det var inte lika kallt som förra året men desto blåsigare, kunde de som stod ute på borggården konstatera. Vinden gjorde att det blev ganska kyligt. Väl innanför dörrarna möttes man däremot av värmen och dofterna. Runt om i slottet fanns ull, keramik, smycken, mat, dryck och tomtar. Bland annat. Utbudet var brett.
Årets stab av utställare omfattade 15 stycken för julmarknaden helt nya företag.
Ann-Katrin Zedig var en av de nya för året. Hon jobbar med textil, tillverkar smycken och återvinner gamla vävda kökshanddukar på ett alldeles speciellt sätt. Genom att plasta in dem i brickor. En helt ny idé i hennes verksamhet.
-Jag ville ta vara på kulturen och gamla traditioner, säger hon.
I 30 år har hon samlat på de där gamla kökshanddukarna som de flesta av oss känner igen, de med rutor, ränder och monogram på vit botten.
Dessutom driver Ann-Katrin Zedig två bloggar, en som handlar om hennes textila hantverk och en som handlar om smyckena.

Musikunderhållning

Genom slottsvalven och på vissa håll över de små broarna passerar man förbi allt man kan tänka sig ifråga om hantverk i olika former. Och är det inte hantverk så handlar det ofta om något ät- eller drickbart.
Vid bordet hos Ölandsro fanns både hantverket och det ät- och drickbara. En del tillverkat av dem själva och en del inköpt för att tillgodose olika presentändamål. Bland det egna hantverket fanns hemstöpta ljus och ljuskronor. Bland det ätliga kunde besökarna smaka på skorpor från Jungsele, i en mängd olika smaker. Eller vad sägs om kanel-äpple, polka, lakrits eller blåbär-vanilj-kardemumma? Även olika sorters kaffe och te samt en del godis fanns på utställningsbordet.

Vid ett par tillfällen under var och en av de två dagarna underhöll Lasse Trofast julmarknadens besökare med välkända julsånger. Ett uppskattat inslag som fick många att stanna upp och lyssna och kanske sätta sig en stund på en av de utställda bänkarna.

TEXT: Carin Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: